Dag 19 - weer wakker worden aan Lake Heraion

Na de tweede nacht aan de lagune van Heraion wordt het tijd om de horizon weer eens te verbreden. We gaan weer op pad, zo ook onze Nederlandse buren, die gaan Athene bezoeken. Wij rijden via dezelfde mooie weg terug naar Korinthos en plannen dan de lokale kustweg in de richting van Patras. Die begint al leuk, want we steken nu het kanaal van Korinthos over op de eerste brug, bij de ingang aan de Golf van Korinthe. Daar bevindt zich een nogal aparte brug, die in het water zakt als er scheepvaartverkeer is. Helaas hebben we dat niet kunnen zien, maar het oversteken van de brug was wel geinig. Voordat dit kanaal werd aangelegd, werd de landengte al gebruikt om zeevracht een stukje over land van de golf van Korinthe naar de golf van Saroni te brengen, en Vice versa natuurlijk. De vrachten stonden zo niet bloot aan de hachelijke tocht over zee rond de kaap bij Methoni, waar we eerder waren. Schepen werden dus gelost in de ene haven, de vracht ging over karrenspoor naar de andere haven en werd daar in een volgend schip geladen.

Achter de stad zien we de “Akrokorinth” liggen, een eeuwenoude vesting boven op een bergrug. Aan de voet van de berg vinden we Antiek Korinthos, dat we gaan bezoeken. De eerste stop is het museum, mooi ingericht met tal van vondsten uit deze enorme archeologische opgraving. De stad werd in de “neolithische” tijd gesticht (enkele duizenden jaren voor Chr.) en in 146 voor Chr door de Romeinen verwoest. Diezelfde Romeinen bouwden de stad een eeuw later weer op. In het jaar 52 was de apostel Paulus hier, die de Korinthiers veroordeelde om hun losbandigheid. Paulus kwam hier trouwens ook nog voor het gerecht, en werd op een openbaar platform (de Bema) door de joden van heiligschennis beschuldigd. Niet te bevatten dat wij anno 2019 op datzelfde stukje platform kunnen staan. Overblijfselen van de oude griekse en Romeinse tijd hier zijn in het museum terug te vinden, en er wordt ook gerefereerd aan de apostel. Uiteindelijk is de oude stad in de Byzantijnse tijd door aardbevingen verwoest. De ruïnes die we hier zien vormen het grootste Romeinse stadsgebied in Griekenland. Het opvallendste gebouw, na de bronnen (uit de Romeinse tijd) is de Apollotempel, een van de weinige gebouwen die de Romeinse verwoesting overleefden.

De Apollo-tempel van het antieke Korinthos

Op de achtergrond de “Akrokorinth”

Tekst uit 2 Korinthiers van Paulus, zoals gezien op de Bema, waar Paulus van heiligschennis werd beschuldigd; "De geringe last die we tijdelijk te dragen hebben, brengt ons een eeuwige luister, die alles omvat en alles overtreft"

De bron van Peirene (die een deel van het dorp hieromheen nog steeds van water voorziet)

Een koffiestop onderweg langs de Golf van Korinthe.

 

 

Na de opgravingen vervolgen we onze weg en rijden de mooie kustroute over de oude lokale weg langs de Golf. Het eerste stuk is een beetje druk met veel bebouwing maar we komen vanzelf op een mooier stuk, en rijden direct naast het water. Het is een onstuimige dag en soms spat het zeewater over de weg. Er valt ook zo af en toe een pittige bui, daarna klaart het weer op en schijnt het zonnetje. Wel fris vandaag, veel warmer dan 18 graden werd het niet. We overleggen wat te doen, in de overtuiging dat Ajax vanavond de tweede halve finale speelt, willen we een camping met goeie WiFi opzoeken, en het liefst ook een wasmachine. Net voor Patras vinden we die camping en zoeken er zelf een plekje. De eigenaar is in geen velden of wegen te bekennen. De WiFi werkt naar behoren, en dan zien we dat Ajax pas morgen speelt. Nou ja, dan kijken we Barca maar. De was draait in de machine en we maken gebruik van de goeie WiFi om met de kinderen te video-whatsappen en kunnen onze kleindochter even van dichtbij zien. Dat deed ons beiden goed, want we missen ze best een beetje. De camping stelt verder niet veel voor, is wel mooi gelegen en op terrassen aangelegd. Aan het begin van de avond krijgen we (Ooster)buren en ja hoor, de beste man parkeert de camper zo, dat we met de deuren tegenover elkaar staan. Nou is het te fris om buiten te zitten, maar ik begrijp niet zo goed waarom je dit zou doen (tenzij je met bekenden staat) want je zit meteen in elkaars privé sfeertje. Bert Visser zou er mooie opmerkingen over kunnen maken, zo van “Ja zo geht das nicht, zo haben wir das nicht abgesprochen - klein stukje weiterfahren zo ins Meer”. We lachen er maar om, we staan hier 1 nachtje en nogmaals, we zitten niet buiten. Als dat wel zo was geweest had ik de buurman er netjes op aangesproken. Zo naderen we dan de ontknoping van ons rondje Peloponnesos. Morgen is de planning om bij Patras weer naar het “vasteland” over te steken. Dan hebben we nog tot zondagavond om daar een paar mooie plekken te gaan ontdekken. De ferry terug gaat zondag- op maandagnacht..

Op het strandje beneden aan de camping is een mooie steiger aangelegd

Even samen de planning voor morgen doornemen

 

 

Erineos, Griekenland 07-05-2019

21.30 uur - 14 graden

Luifelzicht (met buurman);

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb