Dag 6 - wakker worden in Ioannina

Eindelijk een klein beetje uit kunnen slapen! Direkt naast de camping is de bebouwing van Ioannina, dus veel uitlaat-ruimte met Abby is er helaas niet. Een kort rondje en daarna lekker op het gemak ontbijten. Zo beginnen onze dagen al met onthaasten. We maken klaar voor vertrek en pakken de nieuwe snel(tol)weg via Metsova en daarna een binnendoor route naar Kalampaka. Dit is de plaats waar de Meteora kloosters zijn. Misschien nog nooit van gehoord? Wij misschien in een grijs verleden maar heel helder op ons netvlies stonden ze niet. In het hele verre verleden (vanaf de 12e eeuw) stichtten christelijke kluizenaars hier tot een totaal van 24 afgelegen kloosters, waarvan er nu nog 6 in gebruik zijn. De kloosters zijn stuk voor stuk gebouwd op enorme vrijstaande rotsconstructies. Eline’s aloude motto “een berg is een berg” is hiermee dan ook teniet gedaan (vindt zij zelf ook). Mocht het je nog niets zeggen, Meteora figureerde onder andere in James Bond “For Your Eyes Only”. Een van de aardigheden is het gebruik van katrollen waarmee (tegenwoordig alleen goederen) vroeger de kloosterlingen en hun voorraden van onder aan de rots tot in het klooster werden gehesen. In de Bond film komt zo’n kabelbaantje geloof ik ook voor. En ik meen me te herinneren dat er iemand van een rots afdendert?

 

Onderaan de rotsen moeten we eerst een keuze maken; welke willen we gaan zien? Ze zijn niet elke dag alle zes open, dus dat vermindert de keuze alvast. Daarnaast willen we er eigenlijk eentje bezoeken. Abby blijft achter in de camper en dat hebben we nog niet zo vaak en lang geprobeerd, dus is een beetje kijken hoe dat gaat. We kiezen voor het Varlaam klooster, gesticht door de kluizenaar-monnik Varlaam in 1350. Na zijn dood kwam de vestiging in verval tot het in 1517 door twee andere monniken en broers in ere werd hersteld. Het klooster van nu is in prachtige staat en zeker een bezoek waard. Parkeren kunnen we op een steenworp afstand temidden van andere campers (waaronder een huur-camper uit China! Da’s nog eens een ritje....)

 

Binnenin kun je een aantal ruimtes bewonderen en is er een tentoonstelling over de historie van dit klooster en zijn allerlei iconen en gebruiksvoorwerpen te zien. Indrukwekkend, zowel het klooster qua ligging en bouw, maar ook zeker de omringende natuur. Een prachtige stop tijdens onze nog prille Griekenland ervaring.

 

Het is nog redelijk vroeg als we ons kloosterbezoek achter de rug hebben. De volgende geplande stop is Delphi. We hebben min of meer de keuze tussen een nacht hier in Meteora te blijven of alvast naar Delphi te rijden. Daartussenin hebben wij althans niets gevonden waar we graag zouden willen staan. Via een flink stuk nieuwe snelweg en een prachtige berg-route aan het eind naar Delphi belanden we daar rond half vijf en vinden een plekje op de Chrissa Camping net onder de stad Delphi. Onderweg scoren we nog een portie heerlijk vers fruit bij zo’n typisch stalletje. Uiteraard willen we hier het antieke Delphi bezoeken, dat komt morgen aan de beurt. Op de camping is het nog erg rustig en we vinden een mooie plek op een terras met vijf plaatsen voor ons alleen. Abby kan los ronddolen, tot het moment dat het territorium van het terras naar de andere delen moet worden uitgebreid en ze alsnog aangelijnd gaat. We kunnen hier ook een wasje draaien. Daartoe had Willem een muntje gekocht, waarvan hij dacht dat bewaar ik even in het muntvakje op het dashboard. Ware het niet dat dit geen muntbakje was, maar de uitstroom-openingen van de ontwaseming, en het muntje is dus voor altijd ergens in het vooronder van de bus. Op naar de receptie voor een nieuw muntje a euro 4,00 (dat ik overigens niet opnieuw hoefde betalen). Er is ook een prima restaurant waar we een lekker diner nuttigen onder het genot van een lokale witte wijn. De enige andere gasten zijn een Nederlands gezin dat hier een huisje heeft gehuurd en mede-camperaars uit België, die over land hierheen zijn gereden. De avond is nog heerlijk en we kunnen voor het eerst met de deur open (binnen zitten, dat wel, het koelt nog wel een beetje af).

 

Delphi, Griekenland, 24-04-2019

21.30 uur - 18 graden

luifelzicht;

Reactie plaatsen

Reacties

Wim
5 jaar geleden

Bedankt Doortje!

Doortje
5 jaar geleden

Wat een super mooie fotos! Heerlijk zo samen op reis. Terwijl ik dit typ ligt jullie kleindochter op mijn schoot te slapen. En heb ik net al jullie mooie verhalen in het oppasboek gelezen. Fijn dat ze zo'n lieve opa en oma heeft.
Liefs Doortje