Dag 7 - wakker worden in Delphi

Het was warm vannacht, het dubbele dekbed wordt subiet een enkel dekbed. Het is ook al best lekker buiten, en voor het eerst ontbijten we voor de camper. We weten nog niet waar we komende avond zullen staan, dus legen en vullen we de tanks en toilet. Op naar antiek Delphi! Een kort ritje, want slechts een 8 kilometer verder net buiten het stadje bevinden zich de opgravingen en het museum. We langs de weg in de schaduw van de bomen parkeren en instrueren Abby om niet voor vreemde honden open te doen. Er lopen er genoeg...
We bezoeken eerst de opgravingen waar we worden getrakteerd op prachtig bewaard gebleven oudheden tot ver voor Christus. Er komen hier een aantal zaken uit de oudheid samen; volgens de legende liet Zeus twee adelaars uitvliegen vanuit de einden van de wereld, in Delphi kwamen ze elkaar tegen en zodoende werd dit het middelpunt van de aarde. Vanaf het eind van de 8e eeuw voor Christus was Delphi verblijfplaats van Apollo, en werd dit een centrum voor mensen uit de hele wereld om de god te raadplegen. Vanaf de 6e eeuw voor Christus werd Delphi ook een politiek centrum en met de komst van de zogenaamde Pytische Spelen (na de Olympische Spelen de belangrijkste) brak er voor het heiligdom een gouden tijd aan die duurde tot de komst van de Romeinen. Vanaf het begin van het ontstaan van Delphi was er tenslotte ook het Orakel van Delphi, via wie de god Apollo kon worden geraadpleegd. Van de heiligdommen is de Apollo tempel te herkennen, van het politieke centrum met name het schathuis van Athene, en verder het amphitheater en helemaal bovenin het stadion. Heel indrukwekkend allemaal, zeker als je de oudheid tot je door laat dringen. Na de opgravingen bezoeken we nog het museum waarin een aantal goed bewaarde gebruiksvoorwerpen en beelden zijn tentoongesteld. Beroemd is de bronzen wagenmenner, levensgroot aanwezig.
We vinden Abby terug in diepe rust onder de tafel van de camper, en we starten op “richting kust”. Het eerste dorp na Delphi komen we terecht in een redelijke verkeersopstopping in de heeeel smalle hoofdstraat, waardoor alle touringcars van en naar Delphi, maar ook de lokale bevolking en de bevoorrading van de winkels en barretjes heen geperst worden. Onze bus ook, en uiteraard komen we tot twee keer toe een touringcar, een vrachtwagen en de lokale bevoorrading tegen. Met behulp van de altijd hulpzame lokale Grieken, nemen we een stoepje mee en wordt er aan de kant gekeken of we geen balkonnetjes meenemen met ons dak. Pffff, gelukt!
Via de app Park4Night vinden we een naar we denken mooi plekje aan de Ionische Zee, ergens halverwege richting Korinthos. De weg ernaar toe is al verrassend mooi, en de ooh’s en aah’s zijn niet van de lucht als we de weg naar beneden opdraaien naar Aghios Nikolaos en zijn strandje. Aan het eind van een “boulevard” (er zijn hier welgeteld drie restaurantjes waarvan er eentje open is) vinden we een mooi plekje om te staan. Pal naast het kiezelstrand en helemaal alleen. Het dorpje is een stukje terug maar ook heel rustig. Abby kan lekker rotzooien om de camper en in het water en we genieten met volle teugen. Aan het eind van de middag lopen we op het gemak richting restaurant dat open was, echter helaas, iedereen weg... Dan kookt Eline zelf een maaltje. Het is lekker weer qua temperatuur maar wel bewolkt en heel af en toe valt een spatje regen met Saharazand. De bus gaat er steeds beter uitzien..
Tegen de avond krijgen we een meter of vijftig achter ons gezelschap van een kampeerbusje met drie oude opa’s, waarvan de een net Donald Sutherland is met een wit zonnehoedje op. Ze installeren zich onder een plataan en de een geeft de ander instructies waar de stoeltjes en de tafel moeten komen. Het is net een film van Fellini! Benieuwd of ze ook blijven slapen, en waar die opaatjes dan passen in dat kleine busje. Wij genieten van ons uitzicht uit de camper, en van de rust, onbetaalbaar!

 

foto’s houden jullie van ons tegoed helaas, de verbinding in deze uithoek is niet je van het...

Aghios Nikolaos, Griekenland 25-04-2019
20.00 uur - 18 graden
Luifelzicht is op een kalme baai met kiezelstrand

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb