Dag 10 - van St.Andre-les-Alpes naar St. Alban de Montbel

 

Gisteravond hadden we nog een zeldzame ontmoeting met een Franse buurman in een tentje achter ons. Hij had in het donker staan tobben om de tent op te zetten en was nu op zoek naar het toilet en had bij zich, behalve een rol wc papier, een zaklamp, nog een zaklamp en een mijnwerkerslamp boven op z’n hoofd. Abby kreeg het meteen op d’r heupen van zo’n enge man.. Met deze hulpmiddelen wist ‘ie het gelukkig wel net te vinden en deed ‘ie niet z’n behoefte voor onze deur. Na gedane zaken vulde hij z’n waterfles: precies bij de slang die bij de uitstort voor het chemisch toilet hangt. Blij dat we niet op de koffie hoeven.

Na de ochtendwandeling naar de rivier de Verdon hiernaast gaan we ‘om de noord’ - alhoewel in ons hoofd de vakantie nog lang niet voorbij is, maken we zo langzamerhand wel stapjes richting Nederland. We nemen de “Route Napoleon” ofwel grotendeels de N85 naar Grenoble. De weg voert via Digne, Sisteron en Gap naar het dorpje Corps, waar ik een camping aan een bergmeer had gevonden. We willen nog wel eens varen.

De Route Napoléon is nu een toeristische route en werd in 1932 geopend. De route gaat terug op het historische traject dat Napoleon Bonaparte volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. Volgens Wikipedia ging na de Slag bij Leipzig (1813) het Eerste Franse Keizerrijk van Napoleon ten onder. Hij werd in 1814 verbannen naar Elba, maar al snel ontsnapte hij van het eiland.

Hij ontscheepte op 1 maart 1815 in Golfe-Juan nabij Cannes, in gezelschap van een aantal getrouwen die hem steunden bij het heroveren van zijn keizerstitel. Napoleon reisde via de bergen naar Lyon om zo eventueel verzet van koningsgezinde dorpen in de Rhônevallei te ontlopen. De Route Napoléon is daarom de slingerweg die de Middellandse Zee met Grenoble verbindt, onder meer via Grasse, Digne en Gap.

Tijdens zijn reis groeide de groep sympathisanten almaar aan, zodat hij na 20 dagen als een volksheld in Parijs aankwam.

Eerlijk gezegd had ik er meer van verwacht. Verwijzingen naar Napoleon of geschiedkundige interessante stops, wij hebben ze niet gevonden. Heel af en toe verwijst een naam van een hotel naar Napoleon als zou hij hier overnacht hebben. De route zelf is mooi, maar niet spectaculair. Er zijn mooiere “Alpenroutes”. In Corps aangekomen is de temperatuur flink omlaag naar 20 graden. Erger, het is geheel bewolkt en we zien hier mensen aan de waterkant zitten met jassen aan. Dat was niet helemaal de bedoeling! Na lunch en kort overleg besluiten we door te rijden naar onze volgende gedachte stop, in St. Alban de Montbel aan het Lac d’Aiguebelette. Dat ligt in de buurt van Chambery. Tot een Grenoble volgen we nog de Route Napoleon, daarna een stukje doorbijten op de autoroute. Om vier uur staan we aan het meer bij camping Bellevue (what’s in a name?) die voor ons nog precies 1 plekje pal aan de waterkant heeft. Die pikken we snel in voor 2 nachtjes. Abby kiest al meteen het ruime sop. Pal voor onze deur is een stukje waar het “Baignade Authorisee” is voor honden, dus da’s mooi. We hebben ook een klein steigertje voor de deur om morgen te water te kunnen gaan, prima!  We kijken zo over het meer en zien aan de overkant de mooie bergen. Temperatuur bij aankomst 30 graden. Helaas is het restaurant gesloten maar Eline tovert een heerlijke hollandse maaltijd met verse worst op het menu. Na een aperitiefje met Port Rosé genieten we buiten van de maaltijd op ons prive terras. Nu net na achten is het nog steeds 24 graden en is het heerlijk buiten toeven!

 

We followed the “Route Napoleon” via places as Digne, Sisteron and Gap to Grenoble. This route was taken by Napoleon Bonaparte when he returned from his short excile on Elba in 1815. He gained followers along the road and ended up in Paris after 20 days as a people’s hero. The route is nice but not spectacular. Our planned stop in the village of Corps gives us modest temperatures and it’s overcast so we decide to move on to our next planned stop at the Lac d’Aiguebelette near Chambery. We are at the edge of the lake with our campervan which is an ideal spot to do some rowing tomorrow.

Reactie plaatsen

Reacties

Evertdina
4 jaar geleden

wat ziet het er weer idyllisch uit. Rust spat er van af.

Arthur Broxks
4 jaar geleden

Haha, mooie en leuk verhaal weer, route Napoleon is prachtig!

Maak jouw eigen website met JouwWeb