Dag 5 - tot in Grand-Champ

Gepubliceerd op 3 januari 2023 om 20:02

Waren de weergoden ons gisteren nog gunstig gezind, vanochtend lijkt daar verandering in te zijn gekomen. Het giet… de ochtendronde met Abby valt heel kort uit. Nat, koud, donker. Terug in de camper is het goed en warm ik snel weer op. Een warme douche helpt daarbij. We rijden op tijd weg, nu dwars door Bretagne naar het zuidoosten, naar het plaatsje Carnac. Onderweg vallen we nog een Lidl binnen om te kijken of er nog wat van die prima en lekker geprijsde Rosé te vinden is, en tanken de bus af. Rond het middaguur rijden we Lorient voorbij en klaart het gelukkig op. Er is zelfs een (heel flauw) zonnetje te zien. In Carnac, dat aan de kust ligt, gaan we op zoek naar de Megalieten van Carnac. De bewegwijzering is rottig, maar je kunt gelukkig niet om deze prehistorische bouwsels heen. De eerste ervan liggen meteen langs de doorgaande weg. We zoeken een parkeerplaats en bezoeken het Kermario veld.

De megalieten van Carnac zijn rijen van menhirs (rechtopstaande stenen - denk aan Obelix) op een aantal plekken in en rond Carnac. Ze dateren van rond 5000 v.Chr., de Bronstijd, en zijn de oudst bekende bouwwerken van Europa. Hoe de vaak heel grote stenen op hun plaats gebracht werden is tot op heden naast hun nut, grotendeels een raadsel.

De stenen staan over een afstand van 8 km over 4 gehuchten. In Kermario zijn ook meerdere grafheuvels gevonden en dit wordt daarom ook wel plaats der doden genoemd. De stenen in dit deel staan over een afstand van 1,2 km waarbij de hoogste stenen tot 7m reiken.

In totaal resteren er nu nog ongeveer 2600 van de oorspronkelijke naar schatting 11.000 stenen.

Vermoedelijk zijn deze stenen monumenten verbonden met prehistorische sjamanistische rituelen en voorts denkt men dat de heel grote megalieten dienden als een soort observatorium, waar de hemellichamen bestudeerd werden.

Sommige onderzoekers suggereren dat veel van deze monumenten gekoppeld waren aan rituelen rond de zon en de maan, het zouden dan een soort kalenders geweest kunnen zijn. De Kelten, die rond 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden, maakten in ieder geval gebruik van deze monumenten voor hun religieuze ceremoniën.

Vaak wordt Carnac in één zin genoemd met het bekende Stonehenge in Engeland. Daar staan om precies te zijn 80 stenen op een bijzondere wijze in een soort van cirkel. Stonehenge wordt nog steeds omschreven als een van de meest mysterieuze plaatsen op aarde want een verklaring ervoor is er niet. En dat geldt even zo goed voor de menhirs bij Carnac. Niemand die het weet, hetgeen op zich al bizar genoeg is. Al met al een imposant en mysterieus gebied.

We troffen het tijdens de rondwandeling, want het bleef droog. Een stukje verderop ligt nog een veld, waar zich ook een bezoekerscentrum bevindt. Helaas, uitgerekend vandaag dicht.. Inmiddels is het ook hier begonnen te regenen en gaan we op zoek naar een overnachtingsplaats. Die vinden we midden in de campagne bij het plaatsje Grand-Champ. Morgen weer een dag.

De route vandaag

Zo brengen wij meestal de avond door, een kaartje leggen,

dobbelen, een favoriete playlist via Bluetooth, een ander spel,

of een filmpje kijken.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb