8 mei 2017

Gepubliceerd op 23 september 2018 om 16:40

Zuidwaarts gaan we vandaag, naar Salt Lake City. Na een uur of anderhalf sturen passeren we de staatsgrens met Utah en al snel rijden we vanuit landelijke gebieden de eerste stedelijke bebouwing voor Salt Lake City in. We passeren eerst het centrum van de stad, waar onze KOA camping ligt, om in Park City midden in de bergen, een outlet winkelcentrum te bezoeken. Na de nodige inkopen is het al na de middag als we op deze stadscamping aankomen. Je kunt hier met een shuttle busje (van de mormonen) naar Temple Square rijden, dus Ienie Minnie Winnie kunnen we laten staan.
Salt Lake City werd gesticht door de mormonen, en Temple Square is zeg maar voor de mormonen wat het Vaticaan voor de katholieken is. Hier bouwden de eerste mormoonse settlers de beginselen van de stad, en de heiligdommen van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, zoals het geloof officieel wordt genoemd.
We beginnen in het genealogie-centrum van de kerk, waarvan wordt beweerd dat ze van bijna alle familienamen ter wereld gegevens hebben. We krijgen een amerikaan met nederlandse voorouders (moeder) toegewezen die ons deels in het nederlands en deels in het engels verder helpt. We zoeken naar mijn vader en opa, maar krijgen via de mormoonse archieven geen reacties. Wel weet de vrijwiligger ons verder te helpen naar verschillende nederlandse websites voor onderzoek, en vinden we uiteindelijk wel iets terug. Er is materiaal om thuis eens mee verder te gaan.
Hierna lopen we naar Capitol Hill, waar het Capitol van de staat Utah staat, en waar dus de regering van deze staat zetelt. Een imposant gebouw met een al even imposant volledig marmeren interieur.

Daarna terug downhill naar Temple Square.
Ene Joseph Smith was de oprichter van dit kerkgenootschap maar men werd vanuit de staten aan de oostkust verstoten en vond in het onontgonnen Utah (toen nog geen officiele staat) een plek voor verdere ontwikkeling. Wij hebben begrepen dat nog circa de helft van de inwoners van Salt Lake City en omgeving mormoons is. Het is voor onze begrippen een beetje apart geloof, met een "derde testament" naast de bijbel, het "book of Mormons". Men gelooft dat Christus niet alleen in het midden oosten rond het begin van onze jaartelling is verschenen, maar ook in Amerika aan de Indianen rond 400 na Christus. Dat is waar deels dit boek van getuigt. Een deel ervan is slechts een vertaling van de origineel vroeg-amerikaanse teksten, zo laten we ons informeren. De organisatie van de kerk is ook anders in die zin dat er door de tijd profeten zijn geweest, die altijd aan het hoofd van de kerk staan, met 12 apostelen om hen heen als kerkbestuur.

Enfin, Temple Square is indrukwekkend, er zijn verschillende visitor centra met veel informatie, schilderijen, beelden, film en wat dies meer zij over dit geloof. De temple zelf kun je als niet-mormoon niet bezoeken, wel de Tabernacle en andere historische gebouwen, zoals de Beehive, woning van Brigham Young, opvolger van Joseph Smith. Het was deze Young die de mormonen naar Utah leidde.

In alle gebouwen word je vriendelijk te woord gestaan door mormoonse jongelingen uit allerlei verschillende landen, die hier een 18 maanden durende mission afwerken. Uiteraard zit er in de staart nog wel een stukje bekering, en krijgen we het boek van Mormon mee.. kunnen we het nog eens verder bestuderen.
Helaas is het Mormon Tabernacle Choire niet in town, als ze er zijn kun je af en toe hun repetities meemaken.

Verder doen we een shopping mall aan waar we op een foodcourt een happie eten en we laten ons door de shuttle weer terug naar de camping brengen. In de shuttle maken we kennis met twee meiden die ook een Minnie Winnie wegbrengen, zij kwamen ook uit Yellowstone maar hadden helaas geen beer gezien. Op de camping komt een buurman hengelen of wij ook voor Apollo een camper wegbrengen. Zij ook, vanuit Forest City naar Los Angeles. Hun waterpomp functioneert vanaf dag 1 niet meer, dus zijn ze voor water afhankelijk van commerciele campings met city water aansluiting. Lekker is dat.... Bij ons geen gebreken gelukkig. Morgen rijden we verder zuidwaarts richting Moab. Tot later!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb