Dag 8 - tot in Caen

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 18:13

De ochtend in Gouville, ons uitzicht: onbetaalbaar

 

Geslapen als blokken! De regent tikt op ‘t dak vanochtend, ik draai me nog eens om, en Abby ook denk ik, want ik hoor haar niet. Na een half uur is het droog geworden en togen we naar het strand voor de gebruikelijke ochtendwandeling. Er staat een beste wind en we hebben het hele strand voor onszelf. Vanochtend willen we richting de noordwest kaap van Normandië, echter het weer wordt gaandeweg slechter. Veel regen en bar weinig zicht. We besluiten de kaap te laten voor wat ‘ie is en zetten koers naar Cherbourg. We zoeken een Super-U of grote LeClerc voor wat extra boodschappen. We vinden er een Auchan, die winkel waren we nog niet eerder tegengekomen. We slagen er voor alles en plotten daarna Saint Mere Eglise in de route-app.

Dat is het plaatsje waar de Amerikaanse paratroeper John Steele op 6 juni 1944 een onfortuinlijke landing maakte en met zijn parachute bleef hangen aan de kerktoren. Hij heeft geluk gehad want veel van zijn maten waren een makkelijk doelwit tijdens deze foutieve dropping recht boven het dorp. Uiteindelijk werd Steele gevangengenomen maar wist later te ontsnappen en zich weer bij zijn divisie aan te sluiten. Onze volgende stop is Utah Beach, waar vanaf 6 juni 1944 Amerikaanse troepen tijdens de invasie aan land kwamen. De landing hier was succesvol, gezien de Duitsers deze hier niet voorzien hadden. Aan het eind van de dag wisten de Amerikanen 20.000 manschappen en 1.700 voertuigen aan land te krijgen. Er is hier een memorial en er ligt een landingsvaartuig, verder staat er een Sherman tank en er is een museum. Uiteraard kun je het strand op, en op het strand herinnert niets direkt meer aan de landingen. Indrukwekkend blijft het, al deze stranden en de gebieden eromheen. Alles ademt eigenlijk WOII... We maken er een mooie strandwandeling en overleggen hierna wat te doen.

 

We zouden nog Omaha beach kunnen aanlopen, maar daar waren we al eerder en bovendien is het best fris op de stranden. Daarnaast moeten we langzaamaan richting huis en we besluiten naar Caen te rijden, waar de Aire de Camping Car Park organisatie naast het Caen Memorial (museum en gedenk-locatie WOII) een nieuwe camperplaats heeft aangelegd. Deze is mooi gelegen, alhoewel uiteraard binnen de stadsgrenzen. Er tegenover het Caen Memorial, een ziekenhuis en een groot bankenkantoor. Achter de camperplaats loop je een mooi aangelegd memorial park in, waar ook Amerikaanse legereenheden worden herdacht. Van hier uit is de planning morgen richting noorden, ergens aan de andere kant van de baai van de Seine.

In het Memorial Park in Caen


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb