Dag 6 - naar Langeais

Gepubliceerd op 6 oktober 2022 om 21:26

Het was wederom mistig vanochtend, maar dat leverde wel verrassend mooie gezichten op de omringende landerijen op. Ons eerste doel vandaag is het plaatsje Langeais, dat een kilometer of vijftig verderop aan de Loire ligt. Midden in het centrum ligt het kasteel van Langeais, en hier kunnen we Abby mee op bezoek nemen. We kunnen de bus om de hoek kwijt, hier is op een parkeerplaats een hoekje met ruimte voor vijf campers gemaakt. De kasteel ingang is meteen een opgang, een aantal trappen leiden naar een ophaalbrug waarna je de binnenplaats betreedt. Het oorspronkelijke kasteel werd al in de 10e eeuw gebouwd (van dit gedeelte is een klein stukje toren muur bewaard), en werd in de 12e eeuw versterkt en uitgebreid door de Engelse koning Richard Leeuwenhart. De Franse koning Filips II heroverde het in 1206, waarna het door de Engelsen werd vernietigd in de 100-jarige oorlog. Onder Lodewijk XI werd de herbouw gestart in 1461, tot de staat waarin het vandaag nog bestaat. In 1491 was dit het toneel van het huwelijk tussen koning Karel VIII van Frankrijk en Anna van Bretagne, toen veertien jaar oud. Dit politiek geregelde huwelijk versterkte de relatie en eenheid tussen het hertogdom Bretagne en het koninkrijk Frankrijk. Doordat Anna al was toegezegd aan Maximiliaan van Oostenrijk, was een pauselijk verbond nodig om dat huwelijk (dat al voltrokken was op haar dertienjarige leeftijd) wegens een procedurefout te ontbinden. Het huwelijk met Karel vond in het geheim plaats, vroeg in de ochtend met slechts enkele getuigen, waaronder onze eigen prins van Oranje. Dit tafereel is op een mooie manier vorm gegeven met wassenbeelden en mooie kostuums. Ons viel met name op hoe klein de mensen toentertijd waren. Dat kun je ook afmeten aan de bedden die we in sommige ruimtes zien. Voor ons amper een twijfelaar, voor hen volwaardige tweepersoonsbedden. Saillant detail; een knoop in het bedgordijn was een uitnodiging dat bezoek ontvangen mocht worden. We zagen ook bedden met twee knopen.. 

Verder in dit kasteel heel veel wandkleden, uiteraard ook uit de middeleeuwen. Onvoorstelbaar dat het zo lang in redelijke staat bewaard is gebleven, en wat een kunstwerken om te maken, zeker in die tijd, monnikenwerk. Bijzonder om te zien waren ook de talloze plavuizen- en tegelvloeren, in bijna elk vertrek met een ander motief.

Abby stapt dapper mee alle torentrappetjes op en af, en kan daarna nog in de kasteeltuinen haar ding doen. Al met al een leuk bezoek. Langeais is trouwens een heel leuk typisch Frans plaatsje met overal mooie doorkijkjes. We vinden er ook een prima patisserie waar we een baguette en iets lekkers voor bij de koffie scoren. Overnachten doen we op de gemeentelijke camperplaats van Avoine, een stuk verder stroomafwaarts langs de Loire. Deze blijkt in de achtertuin van de zoveelste nucleaire centrale te staan, maar daar zien we op de camperplaats niets meer van. De zon is uitbundig doorgekomen, korte broek aan en buiten bivakkeren. In de middag maken we nog een wandeling door het naastgelegen bos, en dat was het wel voor de activiteiten vandaag. De fietsen blijven in de garage.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb