Dag 4 - naar Cheverny

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 om 19:49

Bracieux in de mist, op nog on-christelijk uur - en hier wordt geslapen

Voor vandaag staat een ontspannen fietstocht in de omgeving op het programma. Bij het openen van de luiken blijkt het echter mistig, en eenmaal buiten met de hond, ook wel fris. Een blik op de weer-app leert dat het na elven op moet klaren. Dientengevolge chillen we met een boek in de bus tot het wat beter wordt buiten. Het is elf uur geworden zonder ook maar een glimp van een opklaring, maar we besluiten toch maar op pad te gaan. Gelukkig heeft de laatste bandenplaksessie succes gehad, alle bandjes staan hard. Via een handige app, Komoot, hebben we allerlei fietsroutes in de buurt gevonden en we richten het vizier op het kasteel van Cheverny. Een route uit en thuis van ongeveer 30 kilometer, een leuk ritje dus. Het gaat via landerijen en stukjes bos, alhoewel we door de mist niet heel veel meekrijgen van de wijde omgeving. Eenmaal in Cheverny klaart het uiteindelijk toch op en binnen de kortste keren is het aangenaam warm in het zonnetje. Het kasteel en de tuinen zijn alleen toegankelijk via een loket en de bijbehorende betaling van entreegeld, maar de hond mag niet mee. Omdat we er toch iets van willen zien rijden we een stuk om het landgoed heen en vinden uiteindelijk een hek waardoor we een glimp kunnen opvangen. Dit kasteel stond model voor kasteel Molensloot in de Kuifje strips van Hergé, en uiteraard kun je hier in een alleraardigst winkeltje flink de poeplap trekken voor allerlei Kuifje parafernalia. Maar 65 euro voor een leuk model autootje gaat zelfs mij te ver. Het chateau is gebouwd tussen 1620 en 1630, voor Henri Hurault, die luitenant-generaal was in de toenmalige regering van Orleans. Tot op de dag van vandaag is het kasteel in bezit van de familie Hurault. Een toeristen-trekker moet de permanente Kuifje tentoonstelling zijn, en elke dag krijgen de 50 jachthonden uit het kennel om 11.30 uur eten geserveerd, waarbij voor het publiek duidelijk moet worden hoe gedisciplineerd dit gaat. Te horen aan het geblaf buiten de muren valt hier misschien nog wel wat op af te dingen..

Het dorp Cheverny is aardig maar biedt verder niet zo veel. We rijden de rest van de route grotendeels door bossen en maken een stop om Abby even te laten rennen. In het gehucht Tour-en-Sologne vinden we een mooie picknick plek aan een stroompje. Abby kiest uiteraard het ruime sop en wij genieten van een bammetje in de zon. Helemaal leuk is het als we ineens een ijsvogel zien opvliegen! Na terugkomst bij de camper pakken we de stoelen en installeren ons voor een relax middag in de zon. We hebben allebei met enige regelmaat de binnenkant van onze ogen ontdekt. Het lezen van Oorlog en Vrede van Tolstoi hielp hier wat mij aangaat zeker aan mee. Ik ben gevorderd tot over de eerste honderd pagina’s van een totaal van dik over de twaalfhonderd (..) en de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er geen doorkomen aan is. Voor de liefhebbers; ik heb hier een gebonden exemplaar in de aanbieding.

Onze prima picknick-plek

Zomaar onderweg, weer een chateau, je struikelt er bijna over. Zou Anton Pieck hier z'n Efteling inspiratie hebben opgedaan?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb